Is dit een kunstcursus of een bijbelcursus?

Bijbel

In de cursus ‘Bijbel uit de doeken’ staat de Bijbel centraal. De docent vertelt zo levendig mogelijk een flink aantal bijbelverhalen. De verhalen komen in chronologische volgorde voorbij. Zo krijg je een aardige indruk van de hele Bijbel. Je zult gaan ervaren dat de Bijbel niet bestaat uit een stel losse verhalen, maar dat er samenhang in zit. De Bijbel heeft een rode draad.

Schilderkunst

Terwijl de docent vertelt, kijk je naar schilderijen op een smart-tv. Elk schilderij beeldt een facet uit van het bijbelverhaal. Op die manier gaat de Bijbel, maar ook de kunst, (meer) voor je leven. Misschien ken je een schilderij al, maar begrijp je nu pas echt waar het over gaat. Er zullen ook schilderijen bij zijn, die je nog niet kent. Laat je verrassen!

Af en toe word je aan het denken gezet over de vraag waarom bepaalde details uit een bijbelverhaal wél worden geschilderd, en andere juist niet, en waarom schilders er zaken aan toevoegen waarover de Bijbel niet spreekt. Ook gaat de docent in op kunstaspecten, maar verwacht geen diepgaande kunstbespreking. Als je dat zoekt, zijn andere cursussen geschikter.

Cultuur

Af en toe zal de docent ingaan op de invloed van de Bijbel op ons hedendaags taalgebruik of op elementen uit onze cultuur waarvan we soms niet eens weten dat de oorsprong in de Bijbel ligt.

Filmpjes

Tussen de verhalen door kun je kijken naar een door de docent gemaakt filmpje. Per les zie je er 1 à 2. Gemiddelde duur: 10 minuten. Zo’n filmpje kan gaan over één onderwerp, bijv. over het leven van een bijbelse figuur, of over één bijbelse scene. Je ziet foto’s van schilderijen, die op een zo levendig mogelijke manier ‘aan elkaar zijn geplakt’. Terwijl je het filmpje bekijkt, luister je naar het bijbehorende bijbelfragment, met een muziekje eronder, plus de nodige special effects. Beeld en geluid lopen zoveel mogelijk synchroon, dus je ziet en hoort het verhaal tegelijkertijd. De gesproken tekst komt uit een moderne bijbelvertaling, begrijpelijk Nederlands dus.

Vragen

Komt er tijdens de les een vraag bij je op? Stel hem gerust.

Dus: kunstcursus of bijbelcursus?

Het accent ligt op de Bijbel én je krijgt volop kans om te genieten van vele schilderijen. En alsof dat nog niet genoeg is, gaat de docent ook in op de schilderkunst. Conclusie: ‘Bijbel uit de doeken’ is geen diepgaande kunstbespreking, maar wel een belevenis!

 

spacer