Ervaringen cursisten

Wat zeggen eerdere cursisten?

Kritische noten van cursisten worden gebruikt ter verbetering van volgende cursussen.

Karen Vermeer

Ik studeer leraar geschiedenis. Voor mijn studie is religieuze (christelijke) kennis nodig. Ik ben zelf niet christelijk, ook niet gelovig (atheïst), maar vind het geloof bere interessant. Ik geloof er alleen niet in. Ik ben de cursus gaan doen om meer kennis over het geloof en de bijbel te krijgen. Met mijn 21 jaar was ik de jongste van de groep, maar dat heb ik zeker niet als vervelend ervaren. De cursus is ook voor studenten interessant! De bijbel is groot. De verhalen zijn in een korte tijd ontzettend duidelijk en leuk uitlegt. Erg knap! Ik was één van de weinige niet christenen, maar dit gaf ook geen problemen! Ik had soms ingewikkelde vragen. Ik geloof niet en daarom kunnen mijn vragen en vergelijkingen misschien wat kritisch of “dom” overkomen. Toch kreeg ik altijd fijn antwoord terug! Zeker een aanrader!

T.F.

Ik heb veel geleerd in de afgelopen periode. Echt een mooie manier om met behulp van kunst, filmpjes en quizzen de bijbel voor ons inzichtelijk te maken. Ik ben blij dat ik u heb leren kennen.

M.K.

Wat een aanrader is deze cursus! Elke cursusavond werden we getrakteerd op allerlei interessante wetenswaardigheden over spannende Bijbelverhalen en de verbeelding daarvan in de beeldende kunst. Reino heeft eigenhandig prachtige lessen samengesteld, strak gestructureerd en met grote zorg voorbereid. Daarnaast is haar gastvrijheid uitzonderlijk aangenaam met een prettige werkplek, verse koffie en thee én heerlijke koekjes!😊 Kortom, ik ga deze avonden ontzettend missen!

Maaike D.

De naam van cursus ‘Bijbel uit de doeken’ heeft een dubbele betekenis. En beide werden heel mooi uitgevoerd. Zowel prachtige schilderijen kwamen voorbij met bijbelse taferelen uit allerlei periodes als de verhalen die werden verteld.

I.H.

Ik vond de cursus leerzaam, kan de bijbel nu beter plaatsen (vooral de chronologische volgorde). Ik heb genoten van de rijke kunst over de bijbel, nog meer inzicht gekregen hoe dit inderdaad doorwerkt in ons mensenleven. Bijbel ook meer gaan waarderen op zijn waarde. Ik had liever niet iedere donderdag gehad maar om en om, daardoor wel zwaar voor mij persoonlijk. Ik ben blij dat ik deze cursus gedaan heb. Al met al, Reino, een fijne tijd gehad mede door jou en de fijne mensen in de groep. Ik zal het zeker aanraden!

R.K.

Ik kwam eigenlijk naar de cursus voor de doeken (schilderijen), dus ik ben in mijn verwachtingen teleurgesteld. Mijn Bijbelkennis is wel weer getoetst. De sfeer en omgeving waren aangenaam, de koffie, de koekjes en de geschenken ook. Ik hoop dat je in de toekomst nog veel cursisten kunt verwelkomen.

A.M.

Waarom naar deze cursus? Wanneer je kennis wil maken met de verwijzigingen naar de bijbel in de kunst.

J.S.

Ik vond het verrassend dat er zoveel schilderijen zijn die een Bijbels thema behandelen. De cursus heeft goed geholpen om hier een duidelijke lijn in te ontdekken.

N.N.

In kort tijdsbestek krijg je de verhaallijn van het OT en het NT duidelijk.

Diana

Ben je geïnteresseerd in schilderkunst en verhalen uit de bijbel? Dan is deze cursus een ideale combinatie. Ook als je onbekend bent met die verhalen.

Ineke van D.

Reino vertelt de verhalen die in de Bijbel staan op een prettige en inspirerende manier en legt ook de bedoeling van ieder verhaal goed uit, zodanig dat je een beter begrip krijgt van de Bijbel en de samenhang daarin. Vooral het gebruik van schilderijen met Bijbelse afbeeldingen, gemaakt door beroemde schilders door de eeuwen heen, maken de verhalen nog levendiger.
Deze cursus is met heel veel zorg en aandacht voor detail samengesteld en zou ik iedereen aan kunnen raden, gelovig of niet.
Veel dank hiervoor.

G.S.

Dank je wel voor de fijne en leerzame lessen.

René en Joyce

Wij hebben met veel plezier de cursus van Reino gevolgd. Het was interessant om alle verhalen van vroeger nog eens te horen en wij kregen een veel beter beeld van het geheel van de geschiedenis. Vroeger waren het meer verhalen op zich, nu zagen we de grote lijn.
Eén van ons maakte meteen na de cursus een reis met onze jongste dochter naar Israël, het was heel leuk om al die plaatsen en namen die we tegenkwamen meteen te herkennen. De verhalen van Reino kwamen daarna nog meer tot leven.
We hebben erg genoten van de vele afbeeldingen van schilderijen, die Reino had uitgezocht, ze waren heel illustratief. Ook mooi te zien hoe anders gebeurtenissen in de tijd zijn afgebeeld en welke keuzes de verschillende schilders hebben gemaakt. Reino heeft zich heel goed voorbereid op deze cursus en geeft met foto’s en filmpjes een prachtig beeld van de geschiedenis van het Oude en Nieuwe testament.

I.W.

Ik vond dat jouw keuze van afbeeldingen bij de bijbel teksten van een grote diversiteit getuigde. Wat een werk door jou gedaan! Alleen de afbeeldingen floepten soms zo snel voorbij. Dat vond ik jammer. Ik vond het prettig dat aan ons cursisten niet naar een religieuse achtergrond gevraagd werd. Het was een fijne cursus. Dank voor jouw inzet.

N.v.d.P.

Meer dan ik had verwacht. De combinatie van woord en beeld maakt het sterk. De kleine groep deelnemers en de gastvrije sfeer is voor mij ook een plus. Niet voor mensen die antwoorden zoeken op geloofsvragen. Perfect voor mensen die nieuwsgierig zijn om wat voor reden dan ook. De bijbel was een boek uit mijn jeugd, nu kijk ik met nieuwe ogen naar dit bijzondere boek. De cursus heeft me daarbij geholpen.

P.K.

Een cursus om op een originele manier kennis te maken met de Bijbel, ingebed in onze cultuur, en om inspiratie op te doen.

J.d.R.

Ik ben met andere verwachtingen aan deze cursus begonnen, want ik dacht dat we meer stil zouden staan bij het schilderij op zich. Af en toe gebeurde dat wel eens even. Vaak gingen ze snel voorbij en gingen we weer verder naar de theorie. Alles heb je heel duidelijk op een rij gezet. Heel erg knap gedaan, de hele uitvoering van deze cursus. Het is op zich al een hele Bijbelstudie geweest, voor jou. De filmpjes enzo. vond ik op zich een verademing, na al die informatie over de geschiedenis en al de namen. Ze spraken mij heel erg aan.

T.P.

De cursus heeft voor mij niet heel veel meerwaarde gehad, maar dat komt mede doordat ik de verhalen al goed ken. Wel vond ik het leuk om te zien hoe ontzettend veel schilderijen er gemaakt zijn met bijbelse taferelen.

Bineke

Een zeer boeiende cursus met heel veel informatie over gebeurtenissen uit de bijbel, prachtig en vakkundig geïllustreerd met veel filmpjes en heel veel beeldmateriaal van bijbehorende schilderijen. En dat voor een zeer acceptabele prijs.

J.V.

Heel erg fijne cursus. Zeer informatief. Reino heeft veel kennis van bijbelse verhalen en vertelt hier op erg prettige wijze over. Gevoelsmatig stond de kunst wel iets meer op de achtergrond, maar al met al heb ik erg genoten van deze dagen. De cursus kwam overeen met mijn verwachtingen en ik zou deze zeker aanbevelen.

G.v.d.S.

Ik vond het een leuke en interessante cursus, al verwachtte ik eigenlijk meer kunst en minder Bijbel. Ik dacht dat er schilderijen met onderwerpen uit het Oude en Nieuwe Testament besproken zouden worden. Ik moest mijn verwachtingen dus bijstellen, maar vond de cursus zoals hij was zeker de moeite waard.
Het was voor mij een echte opfrisser van lang vervlogen kennis. Bovendien vond ik de intieme sfeer en de gastvrijheid warm en gezellig.

T.S.

Mijn verwachting was dat ik heel weinig over de bijbel(geschiedenis) zou weten. Voor een deel was dit ook zo, maar e.e.a. werd allemaal heel goed in beeld gebracht en uitgelegd. Heel goed vond ik: het geboden overzicht (met tijdlijnen), de aansluitende afbeeldingen (vaak in verschillende kunststijlen) en de heldere uitleg (niet gehaast en precies binnen de cursustijd).
Er was weinig tijd voor interactie tussen de cursisten. Daarnaast vond ik het jammer dat de kunst hoofdzakelijk ter illustratie werd gebruikt. Ook hierover had ik graag meer willen leren. Dus wellicht kan er meer nadruk op de kunstvorm en kunstenaars worden gelegd. Het was voor mij een zeer leerzame cursus. Zeer goed verzorgd ook. Het gaf me een helder overzicht en ik kon veel losse verhalen in een groter geheel plaatsen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://cursus-bijbeluitdedoeken.nl/jc/ervaringen-cursisten/